SRB|ENG
POČETNA STRANA O NAMAIZVEŠTAJVESTIKONTAKT
 

Konferencija SERBIA GRAIN 2019 >
SERBIA CROP TOUR 2019 - PREZENTACIJA REZULTATA >
DAN ŽITARA 2019 >
8. Međunarodni IDMA SAJAM u Istanbulu, Turska >
Poseta Delegacije Odeljenja za biljni karantin Ministarstva poljoprivrede EGIPTA >
GLOBAL GRAIN 2018, ŽENEVA >
PROJEKAT "Razvoj kapaciteta Udruženja u agrobiznisu na novim tržištima" >
INTERVJU ŽITA SRBIJE jun 2018 - Pluton Logistics Portal >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije 2018. >
DAN ŽITARA 2018 >
Najveći izvoznici žitarica u 2017. godini >
"GLOBAL GRAIN 2017" Ženeva >
Agro-logistički forum "Dunav-Dnjepar-Crno more" >
"Okrugli sto" na temu kvaliteta pšenice i stanja useva održan 9. avgusta u Novom Sadu >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije >
Dan Žitara >
Konferencija "Black Sea Grain 2017 - Wind of change" >
Potpisan Sporazum o saradnji sa Nacionalnom Unijom proizvođača žitarica Ruske Federacije >
Najveći izvoznici žitarica u 2016. godini >
Projekat Jačanje Žitarske Asocijacije i izvoznih aktivnosti u Srbiji >
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji >
Prethodna vest Naredna vest
Konferencija "Black Sea Grain 2017 - Wind of change"


Delegacija Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i predstavnici Udruženja Žita Srbije učestvovali su na 14. međunarodnoj konferenciji “Black Sea Grain 2017”, koja se održavala u Kijevu 5. i 6. aprila 2017. Poseta je realizovana u okviru projekta “Jačanje Žitarske Asocijacije i izvoznih aktivnosti u Srbiji”, koji u Srbiji sprovode UN FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

“Black Sea Grain” je jedna od najznačajnijih konferencija u ovoj oblasti na svetu, a ove godine je okupila 700 učesnika iz preko 500 kompanija iz 50 zemalja. Drugog dana konferencije je ispred Udruženja “Žita Srbije”, Sunčica Savović, u okviru panel diskusije “Unapređenje sistema logistike kao faktor regionalne konkurentnosti” prezentovala ključne potencijale i najveće izazove za sektor žitarica i uljarica u Srbiji. Tom prilikom učesnici konferencije su upoznati sa očekivanim izvozom kukuruza i pšenice sa našeg tržišta u ekonomskoj 2016/2017, koji po procenama Udruženja iznosi 3.2 miliona tona kada je u pitanju kukuruz i 1.5 milion tona pšenice. Učesnici su posebno bili zainteresovani za pitanja logistike i infrastrukture za trgovinu i izvoz žitarica i uljarica, poput iskorišćenosti rečnog puta i skladišnog kapaciteta 11 luka na Dunavu.

Prema rečima Vukosava Sakovića, direktora Udruženja Žita Srbije “Konferencija u Kijevu je bila sjajna prilika za promociju žitarskih potencijala Srbije i uspostavljanje novih poslovnih kontakata, koji će značiti članovima našeg Udruženja. Upoznali smo se sa najnovijim procenama za tekuću godinu na globalnom tržištu žitarica i uljarica od strane svetskih stručnjaka, poput USDA, a sa vodećim ukrajinskim izvoznicima žitarica smo razmenili iskustva u međunarodnoj trgovini.”

Delegacija iz Srbije je ovom prilikom posetila i žitarski terminal u vlasništvu kompanije Nibulon u Pereyaslav-u, čiji je skladišni kapacitet 76.000 tona, a mogućnost utovara 5.000 tona žitarica dnevno.

Prezentaciju Udruženja na konferenciji, predstavljenu od strane Sunčice Savović, u okviru panel diskusije “Unapređenje sistema logistike kao faktor regionalne konkurentnosti” možete pronaći u pdf-u u prilogu.

Konferencija_Black_Sea_Grain_2017_Wind_of_change-94.pdf

 
Konferencija SERBIA GRAIN 2019
4. Septembar 2019. Prva Srpska Žitarska Konferencija SERBIA GRAIN CONFERENCE 2019 biće održana u četvrtak 31. oktobra u hotelu HILTON u Beogradu. Ovo je prva konferencija ove vrste organizovana u Srbiji u okviru zajedničkog projekta između Udruženja Žita Srbije, Agencije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)u saradnji sa Mini...
  Detaljnije...
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji
U Nedeljnom Izveštaju Žita Srbije obrađujemo prognoze i informacije o aktuelnom stanju u svetskoj i domaćoj poljoprivredi (vezano za žitarice, uljarice i proizvode. U našem nedeljnom Izveštaju sa tržišta žita, stočne hrane, uljarica i ulja obrađujemo na nedeljnom nivou kretanja cena kako na domaćem, tako i na svetskim tržištima žitarica i uljarica ( SAD, Mađarska, Francuska, Rum...
  Detaljnije...
Žita Srbije © 2017, All Rights Reserved
Bulevar despota Stefana 65, 11000 Beograd, Srbija
tel: +381 11 3220-241, 3220-243, 3227-845, fax: +381 11 3220-244
zitasrbije@gmail.com