SRB|ENG
POČETNA STRANA O NAMAIZVEŠTAJVESTIKONTAKT
 

Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije decembar 2023. >
Održan sastanak predstavnika ŽITA SRBIJE sa predsednicom Vlade i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede >
Brošura OČUVANjE KVALITETA PŠENICE POSLE ŽETVE >
Radionica Uticaj pandemije Covid-19 na žitarski sektor u Srbiji >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije 2021. godine >
Projekat Edukacija proizvođača i skladištara o očuvanju kvaliteta pšenice posle žetve >
MESEČNI IZVEŠTAJ ŽITA SRBIJE pod pokroviteljstvom UN FAO i EBRD >
Potpisan Sporazum o nastavku saradnje na projektu "Smernice za rad silosa u uslovima pandemije COVID-19" >
NAJVEĆI IZVOZNICI ŽITARICA I ULJARICA 2020. godine >
Projekat SMERNICE ZA RAD SILOSA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19 >
POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI NA NOVOM PROJEKTU SA UN FAO I EBRD >
NAJVEĆI IZVOZNICI ŽITARICA i ULJARICA 2019. godine >
Konferencija SERBIA GRAIN 2019 >
SERBIA CROP TOUR 2019 - PREZENTACIJA REZULTATA >
DAN ŽITARA 2019. >
8. Međunarodni IDMA SAJAM u Istanbulu, Turska >
Poseta Delegacije Odeljenja za biljni karantin Ministarstva poljoprivrede EGIPTA >
GLOBAL GRAIN 2018, ŽENEVA >
PROJEKAT "Razvoj kapaciteta Udruženja u agrobiznisu na novim tržištima" >
INTERVJU ŽITA SRBIJE jun 2018 - Pluton Logistics Portal >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije 2018. >
DAN ŽITARA 2018 >
Najveći izvoznici žitarica u 2017. godini >
"GLOBAL GRAIN 2017" Ženeva >
Agro-logistički forum "Dunav-Dnjepar-Crno more" >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije 2017. >
"Okrugli sto" na temu kvaliteta pšenice i stanja useva održan 9. avgusta u Novom Sadu >
DAN ŽITARA 2017. >
Najveći izvoznici žitarica u 2016. godini >
Potpisan Sporazum o saradnji sa Nacionalnom Unijom proizvođača žitarica Ruske Federacije >
Konferencija "Black Sea Grain 2017 - Wind of change" >
Projekat Jačanje Žitarske Asocijacije i izvoznih aktivnosti u Srbiji >
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji >
Prethodna vest
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije decembar 2023.


U utorak 12. decembra održan je redovan sastanak Skupštine Udruženja Žita Srbije u hotelu Crowne Plaza u Beogradu na kom je obeleženo 45 godina rada Udruženja.Koristimo priliku da se zahvalimo našoj kompaniji članici Prognosis Biotech i cenjenom delegatu u Udruženju Marini Krstić na svesrdnoj podršci radu i ostvarivanju ciljeva Udruženja Žita Srbije tokom 2023. godine sa željom da se saradnja nastavi uspešno i u godinama koje su pred nama. Veliko hvala i svim delegatima koji su izdvojili svoje vreme i prisustvovali Godišnjoj Skupštini Žita Srbije.Na dnevnom redu pored jesenje setve razmatrani su bilansi svih ratarskih kultura, izvozni rezultati u prošloj tržišnoj 2022/23, ali i od početka tekuće 2023/24 godine, a konstantovano je najznačajnije:

• Od osnivanja do danas u Udruženju smo radili na razvijanju našeg tržišta, podstičući konkurenciju, suzbijajući bilo kakav monopol ili kartelisanje uz međusobno uvažavanje. Postignuti rezultati više su nego impresivni ‐ doprineli smo razvoju našeg ratarstva, omogućili da proizvođači imaju realnu svetsku cenu za svoje proizvode, ozbiljnim sredstvima na partnerskim osnovama podržavali proizvodnju.

• Na poboljšanju konkurentnosti i razvoju tržišta radili smo i izgradnjom skladišnih i pretovarnih kapaciteta – danas u Srbiji možemo uskladištiti rod žitarica i uljarica na godišnjem nivou od 12 miliona tona bez većih problema, a svaki proizvođač u skoro svakom selu može birati između više skladištara ili kupaca. Na spoljnotrgovinskom planu na početku rada Udruženja 80tih godina prošlog veka izvozom se moglo baviti svega nekoliko privilegovanih kompanija, a danas razvojem zdrave konkurencije za svaku žitaricu, uljaricu ili proizvod ponaosob imamo od par desetina do preko 100, pa i 200 izvoznika uz prisustvo multinacionalnih kompanija. Članice Žita Srbije u proteklih 10 godina zaslužne su za preko 90 % izvoza srpskog kukuruza, pšenice, uljarica i proizvoda. Naše žitarice i uljarice prodaju seširom evropskog kontinenta i stižu do krajnjih kupaca u zemljama Afrike i Azije.

• Ne smemo zaboraviti ni ulogu Udruženja u menjanju propisa kojima smo došli do tačke da danas imamo vrlo malo otvorenih pitanja sa državom po pitanju izvoznih procedura.• Tri protekle godine za naš sektor su bile posebno izazovne. Najpre pojava kovida, pa početak rata u Ukrajini sa kojim je pometnja u Crnomorskom regionu i zatvaranje određenih luka dovelo do poremećenih transportnih veza i dalje do pokušaja prodavaca na svetskom tržištu da dobiju maksimalni mogući profit u čemu im je značajno pomogla histerija o mogućim nestašicama. Strah od mogućih posledica ovih do sada nepoznatih pojava na tržištu poljoprivrednih roba dovodio je do administrativnih uplitanja na tržište žitarica što je u ogromnoj meri na duži vremenski period narušilo funkcionisanje tržišta.

• U svetu je došlo do ogromnog poskupljenja cena žitarica tako da je cena pšenice prešla granicu od 400 eura/t, uz takođe poskupljenje inputa: đubriva, nafte i semena. Ni period od preko 6 meseci nakon isteka važenja administrativnih mera o ograničenju izvoza naši proizvođači nisu iskoristili za prodaju u nadi da će se cene vratiti na nivo iz marta 2022. godine i danas imaju problem sa nezadovoljavajućim cenama finalnih proizvoda i skupim inputima.

• To jeste ozbiljan problem, problem koji može potrajati i koji mi u Udruženju ne možemo rešiti, ali uzećemo sebi za pravo da iznesemo svoje mišljenje nadležnima, kako sanirati postojeće stanje i pomoći proizvođačima, kako povećati prinose po hektaru kao ključnu odrednicu i kako se štiti od tržišnih turbulencija sa ciljem optimiziranja profita. ❎ ZATVORI PROZOR EDITORA

U utorak 12. decembra održan je redovan sastanak Skupštine Udruženja Žita Srbije u hotelu Crowne Plaza u Beogradu na kom je obeleženo 45 godina rada Udruženja.

Koristimo priliku da se zahvalimo našoj kompaniji članici Prognosis Biotech i cenjenom delegatu u Udruženju Marini Krstić na svesrdnoj podršci radu i ostvarivanju ciljeva Udruženja Žita Srbije tokom 2023. godine sa željom da se saradnja nastavi uspešno i u godinama koje su pred nama. Veliko hvala i svim delegatima koji su izdvojili svoje vreme i prisustvovali Godišnjoj Skupštini Žita Srbije.

Na dnevnom redu pored jesenje setve razmatrani su bilansi svih ratarskih kultura, izvozni rezultati u prošloj tržišnoj 2022/23, ali i od početka tekuće 2023/24 godine, a konstantovano je najznačajnije:

• Od osnivanja do danas u Udruženju smo radili na razvijanju našeg tržišta, podstičući konkurenciju, suzbijajući bilo kakav monopol ili kartelisanje uz međusobno uvažavanje. Postignuti rezultati više su nego impresivni ‐ doprineli smo razvoju našeg ratarstva, omogućili da proizvođači imaju realnu svetsku cenu za svoje proizvode, ozbiljnim sredstvima na partnerskim osnovama podržavali proizvodnju.

Na poboljšanju konkurentnosti i razvoju tržišta radili smo i izgradnjom skladišnih i pretovarnih kapaciteta – danas u Srbiji možemo uskladištiti rod žitarica i uljarica na godišnjem nivou od 12 miliona tona bez većih problema, a svaki proizvođač u skoro svakom selu može birati između više skladištara ili kupaca. Na spoljnotrgovinskom planu na početku rada Udruženja 80tih godina prošlog veka izvozom se moglo baviti svega nekoliko privilegovanih kompanija, a danas razvojem zdrave konkurencije za svaku žitaricu, uljaricu ili proizvod ponaosob imamo od par desetina do preko 100, pa i 200 izvoznika uz prisustvo multinacionalnih kompanija. Članice Žita Srbije u proteklih 10 godina zaslužne su za preko 90 % izvoza srpskog kukuruza, pšenice, uljarica i proizvoda. Naše žitarice i uljarice prodaju seširom evropskog kontinenta i stižu do krajnjih kupaca u zemljama Afrike i Azije.

• Ne smemo zaboraviti ni ulogu Udruženja u menjanju propisa kojima smo došli do tačke da danas imamo vrlo malo otvorenih pitanja sa državom po pitanju izvoznih procedura.


• Tri protekle godine za naš sektor su bile posebno izazovne. Najpre pojava kovida, pa početak rata u Ukrajini sa kojim je pometnja u Crnomorskom regionu i zatvaranje određenih luka dovelo do poremećenih transportnih veza i dalje do pokušaja prodavaca na svetskom tržištu da dobiju maksimalni mogući profit u čemu im je značajno pomogla histerija o mogućim nestašicama. Strah od mogućih posledica ovih do sada nepoznatih pojava na tržištu poljoprivrednih roba dovodio je do administrativnih uplitanja na tržište žitarica što je u ogromnoj meri na duži vremenski period narušilo funkcionisanje tržišta.

• U svetu je došlo do ogromnog poskupljenja cena žitarica tako da je cena pšenice prešla granicu od 400 eura/t, uz takođe poskupljenje inputa: đubriva, nafte i semena. Ni period od preko 6 meseci nakon isteka važenja administrativnih mera o ograničenju izvoza naši proizvođači nisu iskoristili za prodaju u nadi da će se cene vratiti na nivo iz marta 2022. godine i danas imaju problem sa nezadovoljavajućim cenama finalnih proizvoda i skupim inputima.

• To jeste ozbiljan problem, problem koji može potrajati i koji mi u Udruženju ne možemo rešiti, ali uzećemo sebi za pravo da iznesemo svoje mišljenje nadležnima, kako sanirati postojeće stanje i pomoći proizvođačima, kako povećati prinose po hektaru kao ključnu odrednicu i kako se štiti od tržišnih turbulencija sa ciljem optimiziranja profita.
 
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije decembar 2023.
U utorak 12. decembra održan je redovan sastanak Skupštine Udruženja Žita Srbije u hotelu Crowne Plaza u Beogradu na kom je obeleženo 45 godina rada Udruženja. Koristimo priliku da se zahvalimo našoj kompaniji članici Prognosis Biotech i cenjenom delegatu u Udruženju Marini Krstić na svesrdnoj podršci radu i ostvarivanju ciljeva Udruženja Žita Srbije tokom 2023. godine sa želj...
  Detaljnije...
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji
U Nedeljnom Izveštaju Žita Srbije obrađujemo prognoze i informacije o aktuelnom stanju u svetskoj i domaćoj poljoprivredi (vezano za žitarice, uljarice i proizvode. U našem nedeljnom Izveštaju sa tržišta žita, stočne hrane, uljarica i ulja obrađujemo na nedeljnom nivou kretanja cena kako na domaćem, tako i na svetskim tržištima žitarica i uljarica ( SAD, Mađarska, Francuska, Rum...
  Detaljnije...
Žita Srbije © 2017, All Rights Reserved
Bulevar despota Stefana 65, 11000 Beograd, Srbija
Žita Srbije © 2017, All Rights Reserved
Bulevar despota Stefana 65, 11000 Beograd, Srbija