SRB|ENG
POČETNA STRANA O NAMAIZVEŠTAJVESTIKONTAKT
 

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI NA NOVOM PROJEKTU SA UN FAO I EBRD >
Projekat SMERNICE ZA RAD SILOSA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19 >
NAJVEĆI IZVOZNICI ŽITARICA i ULJARICA 2019. godine >
Konferencija SERBIA GRAIN 2019 >
SERBIA CROP TOUR 2019 - PREZENTACIJA REZULTATA >
DAN ŽITARA 2019 >
8. Međunarodni IDMA SAJAM u Istanbulu, Turska >
Poseta Delegacije Odeljenja za biljni karantin Ministarstva poljoprivrede EGIPTA >
GLOBAL GRAIN 2018, ŽENEVA >
PROJEKAT "Razvoj kapaciteta Udruženja u agrobiznisu na novim tržištima" >
INTERVJU ŽITA SRBIJE jun 2018 - Pluton Logistics Portal >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije 2018. >
DAN ŽITARA 2018 >
Najveći izvoznici žitarica u 2017. godini >
"GLOBAL GRAIN 2017" Ženeva >
Agro-logistički forum "Dunav-Dnjepar-Crno more" >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije >
"Okrugli sto" na temu kvaliteta pšenice i stanja useva održan 9. avgusta u Novom Sadu >
Dan Žitara >
Najveći izvoznici žitarica u 2016. godini >
Potpisan Sporazum o saradnji sa Nacionalnom Unijom proizvođača žitarica Ruske Federacije >
Konferencija "Black Sea Grain 2017 - Wind of change" >
Projekat Jačanje Žitarske Asocijacije i izvoznih aktivnosti u Srbiji >
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji >
Prethodna vest Naredna vest
POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI NA NOVOM PROJEKTU SA UN FAO I EBRD


09. jul 2020. Beograd

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” potpisali su novi Sporazum o saradnji kojim je nastavljena institucionalna, stručna i finansijska podrška UN FAO razvoju ovog sektora poljoprivrede i trgovine u Srbiji, ovog puta u okviru zajedničkog Projekta pod nazivom "Smernice za rad silosa u uslovima pandemije COVID-19".

Panična kupovina pšeničnog zbog pandemije COVID-19 u martu-aprilu 2019., povećanje potražnje i strahovi od nestašica su ukazali na kritičnu ulogu žitarske infrastrukture u obezbeđivanju bezbednosti hrane, posebno u svetlu žetve žitarica u periodu jul-oktobar 2020. Iako je proizvodnja žitarica u velikoj meri mehanizovana i rasprostranjena na velikim površinama, kako bi se obezbedile smernice za socijalno distanciranje, silosi, skladišta zrnaste robe i mlinovi predstavljaju prvu kritičnu tačku gde proizvođači isporučuju svoj proizvod i komuniciraju sa transportnim kompanijama, laboratorijama kvaliteta, utovarnim i istovarnim objektima, a koje često zahtevaju direktan kontakt između ljudi.

Ovaj projekat omogućiće savetodavnu i tehničku podršku industriji žitarica u partnerstvu sa EBRD-om uspostavljanjem operativnih protokola COVID-19, razvijanjem preporuka za silose i skladišta žitarica, pružanjem obuke ključnim učesnicima u sektoru proizvodnje, kontrole, skladištenja i prerade žitarica uz održavanje komunikacije između učesnika u sektoru žitarica, FAO-a i EBRD-a.

Projekat se temelji na uspešnoj saradnji FAO-a, EBRD-a i Udruženja Žita Srbije u periodu 2018-2019 i njime je planirana izrada Smernica za rad u uslovima pandemije COVID-19 uz njihovo prezentovanje u uslovima koje trenutna situacija dozvoli, kao i njihova distribucija u elektronskom i štampanom obliku u periodu jul-oktobar 2020.

INTRO VIDEO: 
Projekat SMERNICE ZA RAD SILOSA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19
09. avgust 2020. Beograd Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” potpisali su novi Sporazum o saradnji u okviru zajedničkog Projekta pod nazivom "Smernice za rad silosa u uslovima pandemije COVID-19" 9. jula tekuće godine....
  Detaljnije...
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji
U Nedeljnom Izveštaju Žita Srbije obrađujemo prognoze i informacije o aktuelnom stanju u svetskoj i domaćoj poljoprivredi (vezano za žitarice, uljarice i proizvode. U našem nedeljnom Izveštaju sa tržišta žita, stočne hrane, uljarica i ulja obrađujemo na nedeljnom nivou kretanja cena kako na domaćem, tako i na svetskim tržištima žitarica i uljarica ( SAD, Mađarska, Francuska, Rum...
  Detaljnije...
Žita Srbije © 2017, All Rights Reserved
Bulevar despota Stefana 65, 11000 Beograd, Srbija
tel: +381 11 3220-241, 3220-243, 3227-845, fax: +381 11 3220-244
zitasrbije@gmail.com