SRB|ENG
POČETNA STRANA O NAMAIZVEŠTAJVESTIKONTAKT
 

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI NA NOVOM PROJEKTU SA UN FAO I EBRD >
Projekat SMERNICE ZA RAD SILOSA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19 >
NAJVEĆI IZVOZNICI ŽITARICA i ULJARICA 2019. godine >
Konferencija SERBIA GRAIN 2019 >
SERBIA CROP TOUR 2019 - PREZENTACIJA REZULTATA >
DAN ŽITARA 2019 >
8. Međunarodni IDMA SAJAM u Istanbulu, Turska >
Poseta Delegacije Odeljenja za biljni karantin Ministarstva poljoprivrede EGIPTA >
GLOBAL GRAIN 2018, ŽENEVA >
PROJEKAT "Razvoj kapaciteta Udruženja u agrobiznisu na novim tržištima" >
INTERVJU ŽITA SRBIJE jun 2018 - Pluton Logistics Portal >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije 2018. >
DAN ŽITARA 2018 >
Najveći izvoznici žitarica u 2017. godini >
"GLOBAL GRAIN 2017" Ženeva >
Agro-logistički forum "Dunav-Dnjepar-Crno more" >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije >
"Okrugli sto" na temu kvaliteta pšenice i stanja useva održan 9. avgusta u Novom Sadu >
Dan Žitara >
Najveći izvoznici žitarica u 2016. godini >
Potpisan Sporazum o saradnji sa Nacionalnom Unijom proizvođača žitarica Ruske Federacije >
Konferencija "Black Sea Grain 2017 - Wind of change" >
Projekat Jačanje Žitarske Asocijacije i izvoznih aktivnosti u Srbiji >
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji >
Prethodna vest Naredna vest
GLOBAL GRAIN 2018, ŽENEVA


Ženeva, 13. novembar 2018.

Udruženje Žita Srbije, uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), bilo je domaćin Okruglog stola “Bliži pogled na: proizvodnju, potrošnju, skladišnu logistiku i rečnu infrastrukturu mikroregiona”, koji se održao prvog dana najvećeg svetskog foruma u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama “Global Grain” u Ženevi.

Okrugli sto sa fokusom na Srbiju je organizovan u okviru projekta “ Razvoj kapaciteta Udruženja u agrobiznisu na novim tržištima ”, koji u Srbiji sprovode UN FAO i EBRD. Klaudio Skaroza, ekspert sa dugogodišnjim iskustvom u velikim internacionalnim kompanijama iz ove oblasti, moderirao je diskusiju učesnika Okruglog stola : regionalnog agrobiznis direktora EBRD Vojteka Boniščuka, koordinatora projekata EBRD i FAO za Srbiju Miloša Milovanovića, predsednika Upravnog odbora Žita Srbije Slavka Jovanovića, predstavnika kompanija članica Udruženja Žita Srbije – Agroglobe / Božidara Kostića i Vladimira Miloševića, Konzul / Marka Slijepčevića, MK Commerce / Nikole Sinđića, Granexport / Ivana Čolovića, kao i Asocijacije izvoznika i kompanija koje se bave logistikom Švajcarske i zainteresovanih kupaca iz Vel. Britanije, Saudijske Arabije i drugih.

Prisutnim učesnicima su prezentovani najnoviji podaci o količinama i kvalitetu proizvodnje pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice u Srbiji, zatim izvozni kapaciteti naše zemlje i ključna tržišta na kojima se ove kulture plasiraju. Srbija je i dalje među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu, pokazala je analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na osnovu podataka američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) za period ekonomska 2014/15 – 2017/18. Tačnije, u izvozu kukuruza se nalazi na sedmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom mestu. Naša zemlja je zadržala visoke prinose ovih kultura po hektaru, tako da je i dalje na visokom drugom mestu kada je u pitanju pšenica, odmah iza proseka Evropske unije i na petom mestu u prinosu kukuruza po hektaru. Za ekonomsku 2018/19 godinu očekuje se da će Srbija izvesti 2,7 miliona tona kukuruza, 1,7 milion tona pšenice, 300.000 tona soje, 137.000 tona suncokreta i 130.000 tona uljane repice.

U okviru novog projekta FAO i EBRD u saradnji sa Udruženjem "Žita Srbije" u planu je organizovanje Nacionalne žitarske konferencije, kao i ‘Crop Tour’ za agrarne novinare pre žetve pšenice sledeće godine.”

Prezentacije Vojteka Boniščuka koji je prezentovao ispred EBRD i Slavka Jovanovića ispred Udruženja ŽITA SRBIJE možete preuzeti klikom na dokumenta ispod :

.pdf
.pdf
 
Projekat SMERNICE ZA RAD SILOSA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19
09. avgust 2020. Beograd Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” potpisali su novi Sporazum o saradnji u okviru zajedničkog Projekta pod nazivom "Smernice za rad silosa u uslovima pandemije COVID-19" 9. jula tekuće godine....
  Detaljnije...
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji
U Nedeljnom Izveštaju Žita Srbije obrađujemo prognoze i informacije o aktuelnom stanju u svetskoj i domaćoj poljoprivredi (vezano za žitarice, uljarice i proizvode. U našem nedeljnom Izveštaju sa tržišta žita, stočne hrane, uljarica i ulja obrađujemo na nedeljnom nivou kretanja cena kako na domaćem, tako i na svetskim tržištima žitarica i uljarica ( SAD, Mađarska, Francuska, Rum...
  Detaljnije...
Žita Srbije © 2017, All Rights Reserved
Bulevar despota Stefana 65, 11000 Beograd, Srbija
tel: +381 11 3220-241, 3220-243, 3227-845, fax: +381 11 3220-244
zitasrbije@gmail.com