SRB|ENG
POČETNA STRANA O NAMAIZVEŠTAJVESTIKONTAKT
 

Radionica Uticaj pandemije Covid-19 na žitarski sektor u Srbiji >
MESEČNI IZVEŠTAJ ŽITA SRBIJE pod pokroviteljstvom UN FAO i EBRD >
Potpisan Sporazum o nastavku saradnje na projektu "Smernice za rad silosa u uslovima pandemije COVID-19" >
Projekat SMERNICE ZA RAD SILOSA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19 >
POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI NA NOVOM PROJEKTU SA UN FAO I EBRD >
NAJVEĆI IZVOZNICI ŽITARICA i ULJARICA 2019. godine >
Konferencija SERBIA GRAIN 2019 >
SERBIA CROP TOUR 2019 - PREZENTACIJA REZULTATA >
DAN ŽITARA 2019 >
8. Međunarodni IDMA SAJAM u Istanbulu, Turska >
Poseta Delegacije Odeljenja za biljni karantin Ministarstva poljoprivrede EGIPTA >
GLOBAL GRAIN 2018, ŽENEVA >
PROJEKAT "Razvoj kapaciteta Udruženja u agrobiznisu na novim tržištima" >
INTERVJU ŽITA SRBIJE jun 2018 - Pluton Logistics Portal >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije 2018. >
DAN ŽITARA 2018 >
Najveći izvoznici žitarica u 2017. godini >
"GLOBAL GRAIN 2017" Ženeva >
Agro-logistički forum "Dunav-Dnjepar-Crno more" >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije >
"Okrugli sto" na temu kvaliteta pšenice i stanja useva održan 9. avgusta u Novom Sadu >
Dan Žitara >
Najveći izvoznici žitarica u 2016. godini >
Potpisan Sporazum o saradnji sa Nacionalnom Unijom proizvođača žitarica Ruske Federacije >
Konferencija "Black Sea Grain 2017 - Wind of change" >
Projekat Jačanje Žitarske Asocijacije i izvoznih aktivnosti u Srbiji >
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji >
Prethodna vest Naredna vest
"GLOBAL GRAIN 2017" Ženeva


Ženeva, 15. novembar 2017. - Udruženje Žita Srbije učestvovalo je na najznačajnijoj svetskoj konferenciji u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama “Global Grain”, koja se održala u Ženevi od 14. do 16. novembra 2017.u okviru projekta “Unapređenje izvoza žitarica i uljarica” koji u saradnji sa Udruženjem u Srbiji sprovode UN FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Preko 1200 učesnika iz 550 kompanija iz celog sveta na “Global Grain” konferenciji imalo je priliku da čuje najnovije trendove i izazove u ovoj industriji. Na "Global Grain" konferenciji u Ženevi, u okviru panel diskusije “Forum zemalja crnomorskog basena” po prvi put predstavljeni su potencijali i izazovi sektora žitarica i uljarica u Srbiji. Sunčica Savović je učesnicima prezentovala podatke o količinama i kvalitetu proizvodnje pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice u Srbiji, potencijale povećanja prosečnih prinosa i proizvodnje, zatim izvozne kapacitete naše zemlje i ključna tržišta na kojima se ove kulture plasiraju. Učesnicima konferencije je posebno bio zanimljiv podatak da se, na osnovu analiza Udruženja Žita Srbije izradjenih na osnovu podataka USDA, Srbija kotira među 10 najvećih izvoznika žitarica na svetu u periodu od ekonomske 2014/15 do 2016/17, tačnije u izvozu kukuruza je na osmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom mestu, čime je uspešno skrenuta pažnja i na naše viškove, inače teško primetne u "moru" ponude na svetskom tržištu, a za koje ne postoji druga svrha na domaćem tržištu nakon što su domaće potrebe podmirene, već da se izvezu, čime dobijaju i proizvodjači i izvoznici. U pogledu prinosa po hektaru, Srbija je čak na visokom drugom mestu kada je u pitanju pšenica, odmah iza proseka Evropske Unije i na petom mestu u prinosu kukuruza po hektaru. Prezentacija je privukla veliku pažnju kompanija iz Evrope, ali i kompanija sa drugih kontinenata, koje su potencijalni uvoznici žitarica, uljarica i proizvoda iz Srbije.

Akcenat je stavljen na brojne prednosti naše zemlje kada je u pitanju trgovina i izvoz žitarica i uljarica - počev od proizvodnje isključivo nonGMO kultura do mogućnosti transporta od Crnog mora do Severnog mora Dunavom, ali uz naznaku da su potrebne dodatne investicije u povezivanje rečnog, drumskog i železničkog saobraćaja, proširenje lučkih kapaciteta i izgradnju novih silosa, prvenstveno na Dunavu, kao i modernizaciju naše rečne flote da bi se obezbedila veća efikasnost izvozne logistike.

Prezentaciju Udruženja na konferenciji "Global Grain Geneva 2017", predstavljenu od strane Sunčice Savović, u okviru panel diskusije “Forum zemalja crnomorskog basena” možete pronaći u pdf-u u prilogu.
.pdf

 
Radionica Uticaj pandemije Covid-19 na žitarski sektor u Srbiji
23. jun 2021. godine U hotelu CROWNE PLAZA, u Beogradu održana je radionica na temu Uticaj pandemije Covid-19 na žitarski sektor u Srbiji u okviru zajedničkog projekta koji Udruženje Žita Srbije realizuje u saradnji sa UN FAO i Evropskom bankom za obnovu i razvoj od jula 2020. godine. Između Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) u saradnji sa Evropskom bank...
  Detaljnije...
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji
U Nedeljnom Izveštaju Žita Srbije obrađujemo prognoze i informacije o aktuelnom stanju u svetskoj i domaćoj poljoprivredi (vezano za žitarice, uljarice i proizvode. U našem nedeljnom Izveštaju sa tržišta žita, stočne hrane, uljarica i ulja obrađujemo na nedeljnom nivou kretanja cena kako na domaćem, tako i na svetskim tržištima žitarica i uljarica ( SAD, Mađarska, Francuska, Rum...
  Detaljnije...
Žita Srbije © 2017, All Rights Reserved
Bulevar despota Stefana 65, 11000 Beograd, Srbija
tel: +381 11 3220-241, 3220-243, 3227-845, fax: +381 11 3220-244
zitasrbije@gmail.com