SRB|ENG
POČETNA STRANA O NAMAIZVEŠTAJVESTIKONTAKT
 

Konferencija SERBIA GRAIN 2019 >
SERBIA CROP TOUR 2019 - PREZENTACIJA REZULTATA >
DAN ŽITARA 2019 >
8. Međunarodni IDMA SAJAM u Istanbulu, Turska >
Poseta Delegacije Odeljenja za biljni karantin Ministarstva poljoprivrede EGIPTA >
GLOBAL GRAIN 2018, ŽENEVA >
PROJEKAT "Razvoj kapaciteta Udruženja u agrobiznisu na novim tržištima" >
INTERVJU ŽITA SRBIJE jun 2018 - Pluton Logistics Portal >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije 2018. >
DAN ŽITARA 2018 >
Najveći izvoznici žitarica u 2017. godini >
"GLOBAL GRAIN 2017" Ženeva >
Agro-logistički forum "Dunav-Dnjepar-Crno more" >
"Okrugli sto" na temu kvaliteta pšenice i stanja useva održan 9. avgusta u Novom Sadu >
Godišnja Skupština Udruženja Žita Srbije >
Dan Žitara >
Konferencija "Black Sea Grain 2017 - Wind of change" >
Potpisan Sporazum o saradnji sa Nacionalnom Unijom proizvođača žitarica Ruske Federacije >
Najveći izvoznici žitarica u 2016. godini >
Projekat Jačanje Žitarske Asocijacije i izvoznih aktivnosti u Srbiji >
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji >
Prethodna vest Naredna vest
"Okrugli sto" na temu kvaliteta pšenice i stanja useva održan 9. avgusta u Novom Sadu


Na Okruglom stolu koji je 9.avgusta održan u Novom Sadu u organizaciji Udruženja Žita Srbije, učesnici iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), Ministarstva poljoprivrede, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i kompanija koji su najveći proizvođači, prerađivači,izvoznici žitarica i uljarica, diskutovali su o aktuelnim temama i izazovima u ovom sektoru.

Na skupu koji je organizovan uz podršku UN FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u okviru projekta “Unapređenje Žitarske Asocijacije i izvoza žitarica i uljarica”, analiziran je kvalitet pšenice roda 2017. godine, kao i stanje suncokreta, soje, uljane repice i kukuruza u kontekstu aktuelne suše.

Dmitry Prikhodko, ekonomista FAO, koji rukovodi projektima koje FAO i EBRD realizuju u Srbiji, je na samom otvaranju skupa upoznao prisutne sa globalnim i regionalnim trendovima u pogledu proizvodnje i potražnje za žitaricama i uljaricama u 2017/2018 godini. Prikhodko je naglasio da je neophodno investiranje u kvalitet ovih ratarskih kultura u Srbiji, što će se višestruko isplatiti otvaranjem novih tržišta. “Proizvođači i izvoznici uljarica i žitarica, zajedno sa relevatnim vladinim institucijama, moraju da rade na tome da se ispune fitosanitarni zahtevi zemalja u koje žele da izvoze svoje proizvode. To je osnovni preduslov za dalje investiranje u proizvodnju, skladištenje, infrastrukturu i izvoz uljarica i žitarica.” zaključio je Prikhodko.

Branimir Marić, šef laboratorije SGS Srbija predstavio je osnovne parametre kvaliteta roda pšenice ove godine, na osnovu čega je konstatovano da je pšenica proizvedena u Srbiji dobrog kvaliteta, čak iznad proseka zemalja u okruženju. Međutim, Srbija na izvoznom tržištu još uvek ne može da ostvari cenovnu premiju usled proizvodnje kvalitetnije pšenice, jer razvrstavanje po grupama kvaliteta nije praksa grupama, već i dalje preovlađuje tradicija mešanja pšenice različitog kvaliteta.

Natalija Kurjak, direktor marketinga kompanije Victoria Logistic, članice Victoria Group, je predstavila stanje prolećnih useva, odnosno procenu zasejanih površina pod kukuruzom, sojom i suncokretom, kao i očekivane prinose. Precizne procene prinosa u ovom trenutku nije moguće dati, jer je stanje i kvalitet useva na njivama različit, u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera, kvaliteta zemljišta i lokalnih vremenskih nepogoda.

Na skupu je istaknut i izuzetan potencijal uljane repice, kao kulture čije setvene površine se u Srbiji povećavaju iz godine u godinu, a koja kao “jesenja” (ozima) kultura izbegava problem suše u letnjim mesecima o čemu je govorila dr Ana Marjanović Jeromela, šef odseka za uljanu repicu, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad.

Dr. Milisav Stojaković, rukovodilac odeljenja za kukuruz u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, je istakao da na ovogodišnji rod kukuruza presudno jeste uticala suša, ali i primenjena agrotehnika. Da se rod kukuruza razlikuje od parcele do parcele u zavisnosti šta je na parceli bilo zasejano prošle godine, koji su hibridi korišćeni u ovogodišnjoj setvi, broja biljaka po jedinici setvene površine i upotrebe mineralnih đubriva.

Vukosav Saković, predsednik udruženja Žita Srbije, zatvorio je skup zaključujući da je stanje sa prolećnim kulturama svakako teško, ali ne kao što je to bio slučaj 2012. godine, kada su pored suše rod ratarskih kultura desetkovali i toksini.

Okruglom stolu je prisustvovao i Nenad Katanić, Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a Udruženje “Žita Srbije” će, nakon konsultacija sa svojim članovima i stručnjacima iz oblasti poljoprivrede, uputiti resornom Ministarstvu predlog mera kojima bi se umanjile štetne posledice suše i smanjenih prinosa na poljoprivredne proizvođače i ekonomiju Srbije.
OkrugliSto-9-8-2019.pdf
OkrugliSto-9-8-2019-doc2.pdf
OkrugliSto-9-8-2019-doc3.pdf
OkrugliSto-9-8-2019-doc4.pdf


 
Konferencija SERBIA GRAIN 2019
4. Septembar 2019. Prva Srpska Žitarska Konferencija SERBIA GRAIN CONFERENCE 2019 biće održana u četvrtak 31. oktobra u hotelu HILTON u Beogradu. Ovo je prva konferencija ove vrste organizovana u Srbiji u okviru zajedničkog projekta između Udruženja Žita Srbije, Agencije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)u saradnji sa Mini...
  Detaljnije...
Pretplata na e-izdanje Nedeljni Izveštaj Žita Srbije - detalji
U Nedeljnom Izveštaju Žita Srbije obrađujemo prognoze i informacije o aktuelnom stanju u svetskoj i domaćoj poljoprivredi (vezano za žitarice, uljarice i proizvode. U našem nedeljnom Izveštaju sa tržišta žita, stočne hrane, uljarica i ulja obrađujemo na nedeljnom nivou kretanja cena kako na domaćem, tako i na svetskim tržištima žitarica i uljarica ( SAD, Mađarska, Francuska, Rum...
  Detaljnije...
Žita Srbije © 2017, All Rights Reserved
Bulevar despota Stefana 65, 11000 Beograd, Srbija
tel: +381 11 3220-241, 3220-243, 3227-845, fax: +381 11 3220-244
zitasrbije@gmail.com